Jurnal de bord

Oct. 2014 15

Cum a fost primul fEAST

10694488_934323469928269_2970829625194576060_o
Intre 10 si 12 octombrie a avut loc la Londra, primul festival de muzica romaneasca alternativă. Cu un lineup excelent  (Subcarpați, OCS, The Amsterdams, Robin And The Backstabbers, CTC) și tineri invitați promițători, fEASTul nu putea fi adus in fata publicului londonez decat de Bogdan Serban, care a creat contextul narativ ideal pentru concertele din program. Bogdane, iti multumim ca ne-ai purtat tricoul! Si ca faci treaba buna pentru muzica productie locala, de calitate.

Gazda fEAST: Bogdan Șerban. Si tricoul de Autobaza ;)

Gazda fEAST: Bogdan Șerban. Si tricoul de Autobaza 😉

Concertele au inceput vineri la The Borderline, un venue din Soho cu capacitate de 250 și lunga traditie concertistica. Invitata din partea tarii gazda, Lilly Oakes, a deschis festivalul. O voce memorabilia, un ride psihedelic. Promitator. I-a urmat Mihail, tanarul transnistrean de 24 ani, locuitor al Clujului, acompaniat de chitaristul sau, german. Cum era si firesc, fEAST-ul incurajeaza multiculturalitatea. Cei doi au avut un set acustic frumos, dar prea intim pentru a umple spatiul The Borderline. Headlinerii serii au fost The Amsterdams, gasca indie care in sfarsit si-a implinit visul – sunt intr-o relatie stabile cu un tobosar care mai e si olandez din Amsterdam. Asa ceva! 🙂

Se poate spune ca Ams-ii s-au obisnuit cu Londra, fiind la a 5-lea gig londonez si la a treia venire. Si, in general, in ceea ce ii privesre, experienta isi spune cuvantul. Un concert mai bun Amsterdams nu am vazut niciodata si am fost la cateva zeci. Energetici, uplifting, sigur pe ei, cu chef molipsitor de dans si cu setlist coerent. Way to go, guys! Publicul de 100-150 de amestecati romani cu englezi au rupt-o la dans ca la finalul concertului sa fie  “promovati” chiar pe scena. Am tinut minte o frumoasa interpretare a cantecului evocator al Mineriadelor, Coalmine, cu fratii Proca (Robin And The Backstabbers) pe scena. fEAST-ul a inceput bine, cu voie buna.

DSC08550

The Amsterdams fEAST on The Borderline

Sambata seara am inaugurat un nou venue, The Garage London. Cum ar fi sa vezi live trupele romanesti direct din Control, Silver Church sau Flying Circus in clubul in care s-au auzit concerte Radiohead, The Killers etc etc? Fantezia pe cale sa devina realitate.

Seara a fost deschisa de romanii londonezi, Electric Tuxedo. Faini, luati de ii ascultati daca va place alternativul grunge. Potriviti pentru a-i precede pe cei de la Robin And The Backstabbers care au dat foc scenei. Nu la propriu, dar incarcatura emotionala a showului a fost foarte puternica. Robin a fost vizibil impresionat de primirea pe care i-au facut-o romanii din Londra. E corect spus asa, pentru ca in majoritate, publicul a fost roman. S-au cantat versuri, s-au cerut piese, s-a strigat biiis! Un concert cu o aderenta extraordinara a publicului. Da, Robin si backstabersilor, aveti multi fani la Londra, acum stiti.

Seara prin excelenta alternativa a fEAST-ului a fost inchisa de taticii, OCS. Dan Amariei & co. au declansat un delir general in The Garage. S-au auzit hiturile trupei, piese de pe ultimul album, s-a facut pogo, s-a sarit de bucurie ca in studentie. Regasirea fanilor instrainati cu trupa de suflet a fost groaznic de emotionanta si pentru oamenii de pe scena, si pentru cei din public. Toate sufletele din incapere au plutit de fericire la sfarsitul serii. Concertele au avut un vibe deosebit, probabil irepetabil, atat RATB cat si OCS cantand in premiera la Londra.

DSC08618

OCS și Robin And The Backstabbers la sfârșitul unei seri memorabile, și pentru artiști, și pentru public.

Duminica urma sa fie o reintalnire a publicului cu doua trupe care au debutat in primavara pe scena in UK. CTC și Subcarpati au umplut de The Garage. Pentru Subcarpati, experienta concertelor in strainatate, in fata romanilor care locuiesc la mii de km de pamantul natal, trebuie sa fie ceva foarte intens. Showul din cadrul fEAST, a avut proiecții special imaginate pentru intalnirea londoneza. Iar cei din fața scenei, au pregătit steaguri tricolore și ii. Da, Romania pleaca de la noi, iar folclorul e oxigen pentru un popor astmatic si instrainat.

Concertul Subcarpați a fost urmat de un bonus: Argatu’ a prezentat setul său, avându-i ca invitați pe toți cei din crew-ul amintit.

Subcarpați. Photo: Tetsuji Fujiwara

Subcarpații, ovaționați de publicul londonez. Photo: Tetsuji Fujiwara

Cum s-a întâmplat să fie fEAST?

Catalin Savin locuieste in Londra de  7 ani. Este om de familie si detine un mic business. Si dorinta de a face ceva pentru comunitatea romanilor “faini” din Anglia. Din pacate, contextual il obliga sa faca aceasta diferenta. Dorinta lui vine in intampinarea unei nevoie de a se delimita de cei de aceeasi nationalitate care vin in Anglia sa se certe cu legea, dar si de nevoia de a produce experiente culturale de care nu mai are parte de cand a parasite tara. Asa se face ca vara trecuta, Catalin a invatat Quark si InDesign si a infiintat un ziar – Gazeta Romaneasca de UK, pe care-l tipareste lunar in 8 000 exemplare. De distributie se ocupa tot el. Duce ziarele la magazinele si punctele de intalnire ale comunitatii romanesti, cu motocicleta.

Motoarele sunt o pasiune pentru Catalin. Langa asta stau sutele de viniluri si cele cateva pickupuri. Pasiunea pentru muzica, pentru concerte castiga. Pentru ca anul asta, Catalin si-a propus sa aduca muzica romaneasca alternativa pe scenele londoneze.

Si-a dorit un festival de muzica romaneasca la Londra. O idee nebuneasca, i s-a spus. Cu resurse financiare proprii, imprumuturi la banca si la prieteni si vanzand doua motociclete, Catalin a gasit modalitatea de a sustine un festival de 3 zile cu 9 trupe din care 7 venite special din Romania pentru fEAST.

Cei aproximativ o mie de oameni care au participat la fEAST, trupele invitate și prietenii co-organizatori au avut parte de o experienta neasteptat de intensa si frumoasa. fEAST-ul aflat la prima sa editie a fost un succes. Poate nu financiar dar cu siguranta o reusita ca eveniment. Catalin a creat un precedent important si a scris o pagina de istorie pentru muzica alternativa romaneasca, aliniind experienta culturala cu contextul social al vremurilor in care traim. E un do-er, un om curajos care a avut dramul de nebunie necesar, fara de care limitele impuse de conventii, confort si prejudecatile majoritatii n-ar fi niciodata depasite.

În jurul lui s-au strans prieteni, tineri care si-au dorit sa contribuie la fEAST, mici intreprinzatori romani din Londra – toti contribuind la acest fenomen. “Responsabilii” sunt de găsit pe pagina eventului in facebook, unde o să aflați o mini arhivă foto-video de la fața locului. fEAST-ul e de găsit virtual aici.

 

Cătălin Savin a fondat cu resurse propii, fEAST-ul, primul festival de muzică alternativă românească la Londra.

Cătălin Savin a fondat cu resurse propii, fEAST-ul, primul festival de muzică alternativă românească la Londra.

Puteți susține ediția de anul viitor a fEAST-ului cumparand vinilul de colectie editat special pentru festival – o compilatie cu trupele invitate la aceasta prima editie.

Vinil - fEAST (1 of 1)

Powered by
Click to play